середа, 22 січня 2020 р.

22 СІЧНЯ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ (ДЕНЬ ЗЛУКИ)

УКРАЇНСЬКА МРІЯ - ЄДНІСТЬ, СВОБОДА І НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. ОСНОВА ДЕРЖАВНОСТІ, ЯКОЇ СПОКОНВІКУ НАМАГАЛИСЯ ПОЗБАВИТИ ЦЮ ПРЕКРАСНУ ЧАСТИНУ ЗЕМЕЛЬ ВСІ ЇЇ ТАК ЗВАНІ СУСІДИ ПРИКРИВАЮЧИСЬ «ВИСОКИМИ» ІНТЕРЕСАМИ, ЧАС ВІД ЧАСУ НАБУВАЛА ЦІЛКОМ ЯСНІ ОБРИСИ. ТАК СТАЛОСЯ І НА ПОЧАТКУ 1918-ГО. У ЦЕЙ СІЧНЕВИЙ МІСЯЦЬ У ЗАПАЛІ РЕВОЛЮЦІЙНИХ ЗМІН БУЛА СТВОРЕНА УКРАЇНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА, ВІДОМА ЯК УНР. БІЛЬШ ТОГО НА ТИХ ТЕРИТОРІЯХ, ЯКІ ВХОДИЛИ ДО СКЛАДУ КОЛИСЬ ПОТУЖНОЇ АВСТРО-УГОРСЬКОЇ ІМПЕРІЇ, БУЛА УТВОРЕНА ЗУНР - ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА. ВЖЕ ДО КІНЦЯ РОКУ, В ГРУДНІ 1918-ГО У ФАСТОВІ, З ГАРЯЧИМ БАЖАННЯМ ВТІЛИТИ УКРАЇНСЬКУ МРІЮ В РЕАЛІЇ, ЛІДЕРАМ ЦИХ ДВОХ ДЕРЖАВ ВДАЛОСЯ ПІДПИСАТИ СВОЄРІДНИЙ ПОЄДНУВАЛЬНИЙ ДОГОВІР. ЦЕЙ ДОГОВІР УВІЙШОВ В НАШУ СУЧАСНУ ІСТОРІЮ ЯК «АКТ ЗЛУКИ» І 22-ГО СІЧНЯ 1919-ГО РОКУ ВІН БУВ ПУБЛІЧНО ОПРИЛЮДНЕНИЙ В КИЇВСЬКІЙ СТОЛИЦІ НА ЗНАМЕНИТІЙ СОФІЙСЬКІЙ ПЛОЩІ.НАБИРАЮЧА ОБЕРТІВ МАШИНА КРИВАВОЇ ДИКТАТУРИ, ЯКА ПРИЙШЛА НА ЗМІНУ КОЛИШНІХ «КОНСЕРВАТОРІВ» ПОСПІШИЛА ЗЛАМАТИ І ЦІ СМІЛИВІ ПОЧИНАННЯ ВІЛЬНОГО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ. ВЖЕ БУКВАЛЬНО ЧЕРЕЗ КІЛЬКА МІСЯЦІВ БІЛЬШОВИКИ УВІЙШЛИ В КИЇВ, ЗАКАРПАТТЯ ОКУПУВАЛА ЧЕХОСЛОВАЧЧИНА, А СХІДНУ ГАЛИЧИНУ - ПОЛЯКИ. А ДАЛІ ...

Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію просто зникає. Надію, приміром, втратили нащадки кривавих диктаторів, коли Великий і Могутній Радянський Союз - об’єднання, побудоване зовні на «нових канонах справедливості», а всередині на крові і безглуздих жертвах, звалилося, не залишивши після себе нічого, що могло б його реанімувати.
22-е січня 1990-го року. Мільйони українців вишикувалися в справжню живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності, День своєї української єдності та свободи.
21-го січня 1999-го року відповідно до Указу Президента України № 42/99 День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави. Потім, 30-го грудня 2011-го року, відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 під назвою «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День Свободи, який раніше відзначався 22-го листопада був об’єднаний з Днем Соборності і свято набуло свою нову назву - «День Соборності та Свободи України».

Немає коментарів:

Дописати коментар